Šialené ceny brazílskej kávy – prečo? Môže za to jeden úder za druhým!

Vždy, keď prechádzame akýmikoľvek profesijnými, finančnými, emocionálnymi alebo rodinnými problémami, nakoniec to ovplyvní náš výkon. Je to prirodzené.

Keď však dlhodobo prechádzate niekoľkými rôznymi problémami, je zrejmé, že to výrazne ovplyvní Vaše zdravie a produktivitu.

A pri kávovníkoch v Brazílii je to presne to, čo môžeme aktuálne pozorovať. Rastliny čelili sledu nepriaznivých situácií ako sú suchá, vysoké teploty, príliš nízke teploty s mrazom, a teraz na začiatku roka aj výdatnému dažďu, ktorý prišiel však neskoro. A nemôžeme zabúdať ani na škodcov a choroby, ktoré bežne rastliny postihujú. Je to veľa stresu naraz. A ako sa to stáva aj nám, klesá aj produktivita samotnej rastliny.

Ak v roku 2014/2015 mala Brazília kvôli klimatickým problémom stratu blízku k 30 %, tento rok môžeme kvôli veľkému stresu považovať stratu blízku až k 40 %. A to je jedna z vecí, ktorá spôsobuje vysoké cenu, nepočítajúc logistické náklady, ktoré sa zvýšili takmer o 50 %.

Ak majú rastliny dobrú výživu, sú bez chorôb a škodcov, klíma je mierna a dostatočne vlhká a je dobrá svetelná situácia, hromadia sa v nich energetické zásoby, ktoré raz poslúžia na naplnenie plodov a tým aj veľkú produktivitu na úrode. V dnešnej dobe sa to však nedeje. Kedy sa teda ceny vrátia do normálu? Len príroda vie odpovedať…

Zdieľať