Káva z Brazílie – Direct trade

Naša zelená káva sa triedi do týchto kategórií:

Symbol zelenej kávy z Brazílie na jutových vreciach.

Regional & Commercial Lot

Regional & Commercial Lot je zelená káva z určitého regiónu (oblasti/štátu) a nie je možnosť vystopovať konkrétne farmy, na ktorých tieto kávy boli vyprodukované. Môžu to byť napríklad kávy rovnakej odrody a zmiešané v kooperatíve, kde farmári skladujú svoje kávy. Profily týchto káv sú veľmi jednoliate, majú vyváženú aciditu a telo a sú väčšinou veľmi vhodné do zmesí.

Špečiálna žltá odroda kávy Yellow Catuai z Brazílie

Single Origin

Single Origins sú kávy pochádzajúce z jednej konkrétnej farmy. Majú úplnú dohľadateľnosť a môžu byť špeciálne aj bežné (skontrolujte, či cupping skóre presahuje 82 bodov). Všetky informácie a datasheet so senzoryckou analýzou týchto káv nájdete na stránke objednávky. Zvyčajne ponúkame približne 100 až 200 vriec Single Origins.

Specialty

Speciality zelená káva je vo všeobecnosti dostupná v menších množstvách, okolo 30 až 60 vriec. Tieto kávy pochádzajú z menších fariem alebo z malého osobitného zberu na veľkej farme, ktorému producenti venovali osobitnú starostlivosť či osobitné postupy a tak do nich viac investovali s cieľom dosiahnuť lepšie výsledky. Títo farmári sa vyznačujú láskou ku kvalite. Tieto kávy sú zvyčajne drahšie, keďže vyžadujú viac práce a viac ľudí zapojených do jednotlivých krokov. Tieto vynikajúce kávy sú určené pre tých, ktorí hľadajú osobitnejšie kávy s jemnými rozdielmi a s výraznými chuťami a arómami.

Kávové plody, zelená káva z Brazílie
Kávové plody, zelená káva z Brazílie

Micro Lot

Micro Lot je výberová zelená káva. Ponúkame ju v maximálnom množstve 20 vriec (každé po 30 kg), je ručne zbieraná a prevažne drahšia, pretože farmári museli najať viac síl na jej zber. Avšak nemajú nevyhnutne vyššie cuppingové skóre než akosté kávy, ktoré nie sú z mikrolotov, pretože kvalita závisí od podmienok pôdy, počasia, nadmorskej výšky a správneho vykonania sušiaceho procesu po zbere.

Nakupujeme Micro Loty najmä preto, aby sme podporovali malých farmárov, keďže neraz žijú v chudobných pomeroch a chceme im tak prispieť tým, že im umožníme investovať viac do ich fariem a že zaplatíme lepšiu cenu za ich zber. Tak budú mať aj lepšie životné podmienky. Hoci ich zatiaľ môžeme podporovať len mierne, časom plánujeme prispievať trochu viac. Taktiež propagujeme ich farmy fotografiami a príbehmi.

Tabuľka 1.

Vnútorná chyba Počet výskytov Počet chýb
Čierne zrno 1 1
Kyslé (vrátane zapáchajúcich zŕn) 1 1
Mušle 3 1
Zelené 5 1
Zlomené 5 1
Poškodené hmyzom 5 1
Deformované 5 1
Vyschnutá čerešňa 1 1
Plávajúce zrno 2 1
Veľký kameň alebo vetva 1 5
Stredný kameň alebo vetva 1 2
Malý kameň alebo vetva 1 1
Veľká koža alebo šupka 1 1
Stredná koža alebo šupka 3 1
Malá koža alebo šupka 5 1

Tabuľka 2.

Typové číslo Maximálny prípustný počet chýb na 300 g vzorky
NY 2 6
NY 2/3 9
NY 3 13
NY 3/4 21
NY 4 30
NY 4/5 45
NY 5 60
NY 5/6 90
NY 6 120
NY 6/7 180
NY 7 240
NY 8 450

Zelená káva a jej klasifikácia metódou Brazil / New York?

Kontroluje sa pri nej 300 gramov zelenej kávy. Počet kávových zŕn ekvivalentný 1 chybe je uvedený v Tabuľke 1. Napríklad 5 zlomených zŕn sa počíta ako 1 chyba. Naopak, ak sa nájde 1 kamienok, ten sa počíta ako 5 chýb. Po spočítaní všetkých chýb sa káva klasifikuje podľa Tabuľky 2.