Naša zelená káva sa triedi do týchto kategórií:
Regional & Commercial Lot
Regional & Commercial Lot je zelená káva z určitého regiónu (oblasti/štátu) a nie je možnosť vystopovať konkrétne farmy, na ktorých tieto kávy boli vyprodukované. Môžu to byť napríklad kávy rovnakej odrody a zmiešané v kooperatíve, kde farmári skladujú svoje kávy. Profily týchto káv sú veľmi jednoliate, majú vyváženú aciditu a telo a sú väčšinou veľmi vhodné do zmesí.
Single Origin
Specialty
Speciality zelená káva je vo všeobecnosti dostupná v menších množstvách, okolo 30 až 60 vriec. Tieto kávy pochádzajú z menších fariem alebo z malého osobitného zberu na veľkej farme, ktorému producenti venovali osobitnú starostlivosť či osobitné postupy a tak do nich viac investovali s cieľom dosiahnuť lepšie výsledky. Títo farmári sa vyznačujú láskou ku kvalite. Tieto kávy sú zvyčajne drahšie, keďže vyžadujú viac práce a viac ľudí zapojených do jednotlivých krokov. Tieto vynikajúce kávy sú určené pre tých, ktorí hľadajú osobitnejšie kávy s jemnými rozdielmi a s výraznými chuťami a arómami.
Micro Lot
Micro Lot je výberová zelená káva. Ponúkame ju v maximálnom množstve 20 vriec (každé po 30 kg), je ručne zbieraná a prevažne drahšia, pretože farmári museli najať viac síl na jej zber. Avšak nemajú nevyhnutne vyššie cuppingové skóre než akosté kávy, ktoré nie sú z mikrolotov, pretože kvalita závisí od podmienok pôdy, počasia, nadmorskej výšky a správneho vykonania sušiaceho procesu po zbere.
Nakupujeme Micro Loty najmä preto, aby sme podporovali malých farmárov, keďže neraz žijú v chudobných pomeroch a chceme im tak prispieť tým, že im umožníme investovať viac do ich fariem a že zaplatíme lepšiu cenu za ich zber. Tak budú mať aj lepšie životné podmienky. Hoci ich zatiaľ môžeme podporovať len mierne, časom plánujeme prispievať trochu viac. Taktiež propagujeme ich farmy fotografiami a príbehmi.
Tabuľka 1.
| Vnútorná chyba | Počet výskytov | Počet chýb |
| Čierne zrno | 1 | 1 |
| Kyslé (vrátane zapáchajúcich zŕn) | 1 | 1 |
| Mušle | 3 | 1 |
| Zelené | 5 | 1 |
| Zlomené | 5 | 1 |
| Poškodené hmyzom | 5 | 1 |
| Deformované | 5 | 1 |
| Vyschnutá čerešňa | 1 | 1 |
| Plávajúce zrno | 2 | 1 |
| Veľký kameň alebo vetva | 1 | 5 |
| Stredný kameň alebo vetva | 1 | 2 |
| Malý kameň alebo vetva | 1 | 1 |
| Veľká koža alebo šupka | 1 | 1 |
| Stredná koža alebo šupka | 3 | 1 |
| Malá koža alebo šupka | 5 | 1 |
Tabuľka 2.
| Typové číslo | Maximálny prípustný počet chýb na 300 g vzorky |
| NY 2 | 6 |
| NY 2/3 | 9 |
| NY 3 | 13 |
| NY 3/4 | 21 |
| NY 4 | 30 |
| NY 4/5 | 45 |
| NY 5 | 60 |
| NY 5/6 | 90 |
| NY 6 | 120 |
| NY 6/7 | 180 |
| NY 7 | 240 |
| NY 8 | 450 |
Zelená káva a jej klasifikácia metódou Brazil / New York?
Kontroluje sa pri nej 300 gramov zelenej kávy. Počet kávových zŕn ekvivalentný 1 chybe je uvedený v Tabuľke 1. Napríklad 5 zlomených zŕn sa počíta ako 1 chyba. Naopak, ak sa nájde 1 kamienok, ten sa počíta ako 5 chýb. Po spočítaní všetkých chýb sa káva klasifikuje podľa Tabuľky 2.