História kávy v Brazílii

Premýšľali ste niekedy odkiaľ pochádza káva, jej praženie a konzumácia? História kávy je nepresná, ale toto ovocie bolo prvýkrát pražené v Perzii. Arabi si udržali monopol na tento produkt až do 16. storočia. Ale od roku 1615 sa na európskom kontinente začalo ochutnávať kávové zrno, ktoré priniesli cestujúci po nájazdoch na východ.

Záujem Európy o tento nápoj viedol Holanďanov k pašovaniu čerstvého ovocia. Francúzi napríklad založili plantáže na ostrovoch Sandwich a Bourbon. Odtiaľ Európania priniesli sadenice rastliny do svojich kolónií v Latinskej Amerike.

Príchod kávy do Brazílie sa pripisuje hlavnému seržantovi Franciscovi de Mello Palheta. V roku 1727 bol poverený guvernérom Maranhão a Grão Pará, aby navštívil Francúzsku Guayanu a získal sadenicu tohto ovocia, ktoré sa v tom čase stalo produktom vysokej obchodnej hodnoty. Na konci výletu mu prvá dáma ponúkla semiačka kávy Arabica, ktoré si priniesol schované v batožine späť do Belém do Pará.

Klimatické podmienky v Brazílii boli priaznivé a čoskoro sa pestovanie kávy rozšírilo aj do ďalších štátov. Rio de Janeiro bolo východiskovým bodom pre veľké plantáže, ktoré siahali až do São Paula cez mesto Ubatuba. Netrvalo dlho a kávové plantáže obsadili ďalšie regióny a dostali sa do štátov Minas Gerais a Paraná. V roku 1830 už bolo kávové zrno hlavným produktom brazílskeho exportu. Káva podporila hospodársky rozvoj Brazílie, najmä štátu São Paulo, ktorý postavil nové železnice na prepravu tovaru do prístavu Santos.

Dnes už káva nie je hlavným exportným produktom Brazílie, ale je jednou z najvýznamnejších komodít v zahraničnom predaji v rámci segmentu agropodnikania. Napriek tomu Brazília vedie ako jeden z najväčších producentov a vývozcov kávy vo svetovom rebríčku. Zo všetkých štátov je Minas Gerais tým, ktorý produkuje a vyváža najviac kávy a pokrýva takmer polovicu národnej produkcie.

Najviac pestovanými kávovými zrnami v Brazílii sú Arabika a Conillon (alebo Robusta). Odrody kávy Arabika a Conillon pochádzajú z prirodzených mutácií alebo genetického zlepšenia. Káva Arabika si našla miesto medzi milovníkmi gurmánskej kávy, pretože je jemne kyslá a sladká. Na druhej strane zrná Conillon majú čokoládový odtieň a sú dokonalé ako instantná káva. Tu sú hlavné odrody brazílskych káv:

  • Acaiá: predstavuje červené plody s rovnomerným dozrievaním. Káva je ovocná a jemná;
  • Catuaí: je to jedna z najpestovanejších káv v Brazílii, nad 1 000 metrov nadmorskej výšky. Káva z červeného Catuaí má plnšie telo ako žltý Catuaí;
  • Icatu: jeho dozrievanie sa mení od stredného po neskoré. S vysokou odolnosťou voči hrdzi vytvára táto odroda červené alebo žlté plody;
  • Bourbon: sladká, s vyváženou kyslosťou, jemnou chuťou, ale silnou arómou.

Ako je známe, nadmorská výška plantáží priamo ovplyvňuje kvalitu kávy. V Brazílii je nadmorská výška kávových plantáží najmenej 600 metrov, ale medzi regiónmi sa líši. Na juhu Minas Gerais sa nadmorská výška pohybuje medzi 900 a 1 500 metrami, čo poskytuje priaznivé podmienky na pestovanie odrôd Arabiky.

Vzhľadom na veľký rozsah výroby kávy v Brazílii je zriadený orgán, ktorý reguluje a vytvára nové odrody kávy, CNC (Národný kávový koncil). CNC má intenzívny vzťah s Embrapa Coffee Consortium, ktoré podporuje výskum kvality a udržateľnosti. Významné pokroky v pestovaní kávy v Brazílii súvisia s významnými investíciami do výskumu, ako je genetické zlepšovanie, kontrola škodcov, biotechnológia, výživa a úrodnosť pôdy a technológie po zbere. Úzky a neustály vzťah s vedeckými inštitúciami, ako je Embrapa Café, poskytuje priekopnícke štúdie, ktoré menia každodennú rutinu národnej výroby kávy.

Okrem kávy je Brazília zodpovedná aj za export ďalších hlavných komodít, ako je cukrová trstina, pomaranče, sója a kukurica. CNA (Rada pre poľnohospodárstvo a dobytok v Brazílii) združuje združenia a politické a vidiecke vedenie v celej krajine. CNA tiež podporuje vytváranie nových technológií, ktoré môžu pomôcť producentom pri pestovaní a manažmente a vytváraní agropodnikov zodpovedných za zvyšovanie produktivity vidieka. Ďalšou významnou iniciatívou tohto subjektu je spolupráca a podpora regionálnych programov rozvoja poľnohospodárstva, najmä tých, ktoré sú zamerané na znižovanie geoekonomických nerovností vo všetkých brazílskych štátoch.

Zdieľať