V tomto článku budeme hovoriť o profesionálovi nazývanom „Q-Grader“, čo robí v tejto profesii a ako sa stať Q-Graderom.
Q-Grader je osoba, ktorá je kvalifikovaná hodnotiť kvalitu a chuť kávy, príchuť, telo, tóny, arómu, kyslosť a všetky špecifiká zŕn. Každá káva prechádza testom, ktorý sa bežne nazýva ‚cupping‘, a Q-Grader je zodpovedný za meranie kvality, hľadanie chýb v šálke a poskytovanie konečného reportu.
Preto Q-Grader koná priamo pri rozhodovaní o tom, ktoré kávy by sa mali kúpiť, vzhľadom na to, že kupujúci sa rozhodujú pre najlepšie kávy. Navyše s takouto analýzou môže byť káva vybraná na podujatiach, ako je najlepšia káva roka. Určite najlepšie kávy na svete hodnotili Q-Graderi.
Stručne povedané, aby sa jednotlivec stal Q-Graderom, absolvuje intenzívny tréning a testy, aby preukázal svoje znalosti. Keďže na svete prevládajú dva druhy káv, na trhu sú zastúpené dva druhy Q-Graderov: Arabika a Robusta. Zatiaľ čo kurzy Q-Arabica Grader boli vyvinuté na základe kritérií SCA (Specialty Coffee Association), kritériá Q-Robusta boli výsledkom partnerstva medzi CQI (Inštitút kvality kávy) a Ugandským úradom pre rozvoj kávy (UCDA).
Školiaci kurz zvyčajne trvá 5 dní a pozostáva z 22 akcií na rôzne témy súvisiace s kávou, vrátane klasifikácie, senzorických zručností, triangulácie a identifikácie praženia. Každá z týchto činností je hodnotená skúškami, ktoré okrem iného zahŕňajú všeobecné znalosti, čuchové a senzorické testy a identifikáciu vzorky. Q-Grader musí byť tiež schopný identifikovať až 36 rôznych pôvodov kávy.
Okrem toho musia všetci profesionáli každé 3 roky absolvovať kalibračný kurz Q-Grader. Tento kurz slúži ako licencia pre Q-Gradera, ktorá zabezpečuje, že jeho vnem zostáva precízny.