Tabuľka 1.
Naše kávy triedime do 4 kategórií:
Regionálny Lot
Single Origin
Specialty
Micro Lot
Kupujeme mikroloty najmä preto, aby sme podporovali malých farmárov, keďže neraz žijú v chudobných pomeroch a chceme im tak prispieť tým, že im umožníme investovať viac do ich fariem a že zaplatíme lepšiu cenu za ich zber. Tak budú mať aj lepšie životné podmienky. Hoci ich zatiaľ môžeme podporovať len mierne, časom plánujeme prispievať trochu viac. Taktiež chceme propagovať ich farmy, fotografie a príbehy na našej podstránke Fotogaléria.
Nižšie môžete nájsť správy o kvalite Specialty káv
Poznáte klasifikáciu kávy metódou Brazil / New York?
Kontroluje sa pri nej 300 gramov kávy. Počet kávových zŕn ekvivalentný 1 chybe je uvedený v Tabuľke 1. Napríklad 5 zlomených zŕn sa počíta ako 1 chyba. Naopak, ak sa nájde 1 kamienok, ten sa počíta ako 5 chýb. Po spočítaní všetkých chýb sa káva klasifikuje podľa Tabuľky 2.
Vnútorná chyba
Vnútorná chyba | Počet výskytov | Počet chýb |
Čierne zrno | 1 | 1 |
Kyslé (vrátane zapáchajúcich zŕn) |
1 | 1 |
Mušle | 3 | 1 |
Zelené | 5 | 1 |
Zlomené | 5 | 1 |
Poškodené hmyzom | 5 | 1 |
Deformované | 5 | 1 |
Cudzia chyba
Cudzia chyba | Počet výskytov | Počet chýb |
Vyschnutá čerešňa | 1 | 1 |
Plávajúce zrno | 2 | 1 |
Veľký kameň alebo vetva | 1 | 5 |
Stredný kameň alebo vetva | 1 | 2 |
Malý kameň alebo vetva | 1 | 1 |
Veľká koža alebo šupka | 1 | 1 |
Stredná koža alebo šupka | 3 | 1 |
Malá koža alebo šupka | 5 | 1 |
Tabuľka 2.
Cudzia chyba
Typové číslo | Maximálny prípustný počet chýb na 300 g vzorky |
NY 2 | 6 |
NY 2/3 | 9 |
NY 3 | 13 |
NY 3/4 | 21 |
NY 4 | 30 |
NY 4/5 | 45 |
NY 5 | 60 |
NY 5/6 | 90 |
NY 6 | 120 |
NY 6/7 | 180 |
NY 7 | 240 |
NY 8 | 450 |