Typy káv

Naše kávy triedime
do týchto kategórií:

Regional & Commercial Lot

Regional & Commercial Loty sú kávy z určitého regiónu (oblasti/štátu) a nie je možnosť vystopovať konkrétne farmy, na ktorých tieto kávy boli vyprodukované. Môžu to byť napríklad kávy rovnakej odrody a zmiešané v kooperatíve, kde farmári skladujú svoje kávy. Profily týchto káv sú veľmi jednoliate, majú vyváženú aciditu a telo a sú väčšinou veľmi vhodné do zmesí.

Single Origin

Single Origin sú kávy z jednej a tej istej farmy. Dá sa presne vystopovať z ktorej a v podrobnom rozpise platby na objednávacej stránke viete tiež zistiť cenu, ktorú každý farmár obdržal za svoju kávu. Tieto kávy môžu byť buď speciality, alebo nie (treba pozerať na to, či je pri nich uvedené tzv. „cuppingové skóre“), v prípade speciality káv totiž propagujeme cuppingové skóre a report o kvalite. Obvykle ponúkame 70 až 100 vriec káv single origin.

Specialty

Speciality kávy sú vo všeobecnosti dostupné v menších množstvách, okolo 30 až 60 vriec. Tieto kávy pochádzajú z menších fariem alebo z malého osobitného zberu na veľkej farme, ktorému producenti venovali osobitnú starostlivosť či osobitné postupy a tak do nich viac investovali s cieľom dosiahnuť lepšie výsledky. Títo farmári sa vyznačujú láskou ku kvalite. Tieto kávy sú zvyčajne drahšie, keďže vyžadujú viac práce a viac ľudí zapojených do jednotlivých krokov. Tieto vynikajúce kávy sú určené pre tých, ktorí hľadajú osobitnejšie kávy s jemnými rozdielmi a s výraznými chuťami a arómami.

81KvPRkTu5L._SL1500_
81KvPRkTu5L._SL1500_

Micro Lot

Micro Loty sú výberové kávy ponúkané maximálne v množstve 20 vriec (každé po 30 kg), sú ručne zbierané a prevažne sú drahšie, pretože farmári museli najať viac síl na ich zber. Avšak nemajú nevyhnutne vyššie cuppingové skóre než akosté kávy, ktoré nie sú z mikrolotov, pretože kvalita závisí od podmienok pôdy, počasia, nadmorskej výšky a správneho vykonania sušiaceho procesu po zbere.

Nakupujeme Micro Loty najmä preto, aby sme podporovali malých farmárov, keďže neraz žijú v chudobných pomeroch a chceme im tak prispieť tým, že im umožníme investovať viac do ich fariem a že zaplatíme lepšiu cenu za ich zber. Tak budú mať aj lepšie životné podmienky. Hoci ich zatiaľ môžeme podporovať len mierne, časom plánujeme prispievať trochu viac. Taktiež propagujeme ich farmy fotografiami a príbehmi.

Tabuľka 1.

Vnútorná chyba Počet výskytov Počet chýb
Čierne zrno 1 1
Kyslé (vrátane zapáchajúcich zŕn) 1 1
Mušle 3 1
Zelené 5 1
Zlomené 5 1
Poškodené hmyzom 5 1
Deformované 5 1
Vyschnutá čerešňa 1 1
Plávajúce zrno 2 1
Veľký kameň alebo vetva 1 5
Stredný kameň alebo vetva 1 2
Malý kameň alebo vetva 1 1
Veľká koža alebo šupka 1 1
Stredná koža alebo šupka 3 1
Malá koža alebo šupka 5 1

Tabuľka 2.

Typové číslo Maximálny prípustný počet chýb na 300 g vzorky
NY 2 6
NY 2/3 9
NY 3 13
NY 3/4 21
NY 4 30
NY 4/5 45
NY 5 60
NY 5/6 90
NY 6 120
NY 6/7 180
NY 7 240
NY 8 450

Poznáte klasifikáciu kávy metódou Brazil / New York?

Kontroluje sa pri nej 300 gramov kávy. Počet kávových zŕn ekvivalentný 1 chybe je uvedený v Tabuľke 1. Napríklad 5 zlomených zŕn sa počíta ako 1 chyba. Naopak, ak sa nájde 1 kamienok, ten sa počíta ako 5 chýb. Po spočítaní všetkých chýb sa káva klasifikuje podľa Tabuľky 2.