Klasifikácia zelenej kávy na export zabezpečuje kvalitu a konzistenciu zŕn tak, aby spĺňali prísne medzinárodné normy. Tento proces je rozdelený do rôznych fáza.
Fáza 1 – Počítanie defektov:
Defekty sa počítajú ako menšie alebo závažné v počiatočnom štádiu triedenia zelených kávových zŕn. Norma New York (NY) rozlišuje typy defektov (ako sú čierne, zlomené alebo plesnivé zrná) a stanovuje špecifické tolerancie. Protokoly SCA (Specialty Coffee Association) a CQI (Inštitút kvality kávy) vyžadujú vzorky s hmotnosťou najmenej 350 gramov na správnu analýzu prítomnosti defektov a faktorov, ktoré môžu ovplyvniť chuť počas praženia.
Fáza 2 – Preosievanie zŕn na kontrolu veľkosti:
Zrná sa potom preosejú, aby sa odlíšili podľa veľkosti a hustoty. V Brazílii sa vyskytujú zrná veľkostí od 12/13, 14/15, 17/18 a aj 19. Väčšie zrná majú tendenciu mať väčšiu rovnomernosť a nižšiu mieru defektov; preto sú kvalitnejšie. Farba je tiež dôležitá, pretože veľmi tmavé alebo svetlé zrná môžu naznačovať defekty alebo neadekvátne procesy. Vlhkosť zabezpečuje, že zrná nestrácajú kvalitu počas prepravy a skladovania a nemôže prekročiť 12,5 %.
Pri pražení môže veľkosť zŕn v niektorých prípadoch ovplyvniť výslednú chuť; čím väčšie sú zrná, tým menej defektov pravdepodobne budú mať; preto majú vynikajúcu kvalitu..
Fźa 3 – Praženie & Cupping
Ideálny profil praženia je vyvinutý pomocou viacerých testov na senzorickú analýzu. Pre začiatok cuppingové praženie umožňuje identifikovať vlastnosti kávy. Potom sa testujú rôzne profily, aby sa zdôraznili najlepšie vlastnosti danej kávy. Každý profil môže zintenzívniť alebo zjemniť vlastnosti kávy, pričom výsledok sa vyhodnocuje opäť pomocou cuppingu. Krivka praženia sa používa na štandardizáciu procesu, aby sa dal zopakovať.
KAVAZ BRAZIL si cení kvalitu a transparentnosť, a preto náš brazílsky zástupca vykonáva overenie kvality káv pred odoslaním v deň naloženia každého kontajnera. Tento postup poskytuje záruku pre producenta aj koncového zákazníka, aby sa zabezpečila preprava kávy v čo najlepších podmienkach a hlavne v súlade s požadovanou kvalitou.