Farma

Sítio Vargem Grande

Ručný zber kávy na brazílskej kávovej farme
Kávové bobule na brazílskej plantáži Sítio Vargem Grande

Príbeh farmy:

Kávová farma Sitio Vargem Grande a Café Galante sa nachádzajú v hornatej oblasti s vlhkým vzduchom. Vlhký vzduch predlžuje proces sušenia kávových čerešní, čo vedie k zvýšeniu kvality, pretože cukry prítomné v káve majú viac času na fermentáciu.

Vo svojom prirodzenom procese sa káva po zozbieraní suší na betónovej ploche 20 až 30 dní a následne sa pri finalizácii používa umelá elektrická sušiareň, kým káva nedosiahne 12% stav vlhkosti. Kávu sušia aj v tieni v skleníku a tiež v afrických posteliach prikrytých látkou na ochranu pred chladom.

Sitio Vargem Grande má 18 ha a Sitio Café Galante 14 ha. V súčasnosti obe pestujú odrody: Red a Yellow Catuaí, CatuCai a Yellow Caturra.

Renato Assumpção je najmladším producentom z poslednej generácie, synom pani Aparecida dos Santos a už je Q-Grader Arabica. Skúška kávy všetkých rodín a pomáha im to identifikovať, ktoré odrody majú väčší potenciál v rámci daného roka. Všetci sú súčasťou skupiny výrobcov jednej rodiny, ktorí si navzájom pomáhajú. Každý z nich má rôzne nástroje a typy zariadení používaných pri spracovaní kávy, ako je umývacia nádrž, stroj na rozvlákňovanie (ktorý riadi hladinu dužiny pre proces honey) a sudy na fermentáciu.

30% ich úrody je zbieraných ručne a 70% je čiastočne zbieraných ručne (ručným náradím), ale nič sa nezbiera kombajnmi, vzhľadom na sklon/geografickú polohu pôdy, vo vysokej nadmorskej výške, čo tiež prispieva ku kvalite napr. takto môžu zbierať len extrémne zrelé čerešne. Rodina sa delí o znalosti v rámci skupiny a kombinuje svoje metódy spracovania s cieľom dosiahnuť najlepšie výsledky.

Caparao región:

Región sa skladá z 10 obcí v štáte Espirito Santo a šiestich v štáte Minas Gerais. V tomto regióne je veľa malých výrobcov s vášňou pre nové experimenty s rôznymi druhmi spracovania káv, ktorí často vyhrávajú ceny v súťažiach a výstavach výberových káv.