Kávové farmy podľa regiónov
Kliknite na body na mape a prečítajte si viac

Cerrado Mineiro
Mantiqueira de Minas
Campo das Vertentes
Alta Mogiana
Alto do Jequitiba
Cerrado Mineiro
Alta Mogiana
Mantiqueira de Minas
Alto do Jequitiba
Campo das Vertentes
Prečítajte si viac o našich regiónoch
Región Cerrado Mineiro:
Región Cerrado Mineiro sa nachádza v severozápade Minas Gerais, má dobre definovanú klímu s horúcimi, daždivými letami a suchými, miernymi zimami, ktoré podporujú rovnomerný vývoj kávových čerešní, výsledkom čoho je káva vysokej kvality. Producenti v tomto regióne robia veľké objemy. Farmy sú ako priemysel, takže loty majú veľa vriec s rovnakým profilom.
Tento región sa nachádza na severozápade štátu Minas Gerais. História pestovania kávy siaha až do doby, keď producenti v tradičných kávových regiónoch museli hľadať nové lokality mimo oblastí s výskytom mrazov, najmä v Parane, ktorá veľmi trpela mrazom.
Vďaka inovatívnemu a udržateľnému prístupu Cerrado Mineiro vyniká tým, že má najväčšiu certifikovanú oblasť regeneratívneho pestovania kávy v krajine s takmer 30 000 ha osvojenými postupmi, ktoré chránia životné prostredie.
Pestovanie kávy v regióne sa rozprestiera v 55 samosprávach, pokrýva približne 234 tis. ha a vytvára priemernú produkciu 6 miliónov 60 kg vriec ročne. S konsolidovanou reputáciou sa približne 70 % kávy z Cerrado Mineiro vyváža do náročných trhov v Európe, Spojených štátoch a Ázii.
Autentická káva Cerrado Mineiro má intenzívnu arómu siahajúcu od karamelu po oriešky, s jemne citrusovou aciditou a pretrvávajúcou čokoládovou chuťou, zvyčajne sladšou ako v iných oblastiach.
Vzhľadom na prevažne rovinatú náhornú plošinu sa v tomto regióne používa najmä mechanická harvestorová technika. Je nutné uznať, že pestovanie kávy v Cerrado je jednoduchšie oproti iným regiónom. Na druhej strane je často potrebný zavlažovací systém, keďže región v posledných rokoch trpel suchom, čo ohrozuje produktivitu.
Topografia: náhorná plošina;
Nadmorská výška: 900 až 1 200 m.n.m.;
Pôda: Latosol červená.
Región Alta Mogiana:
Alta Mogiana je jedným z najtradičnejších regiónov pestovania brazílskej kávy s viac ako 100-ročnou históriou. Príchod prisťahovalcov, prevažne Talianov, zvýšil produkciu a upevnil región ako jedno z centier vysokokvalitnej kávy v krajine.
Územie Alta Mogiana sa rozprestiera cez samosprávy v dvoch štátoch, s ôsmimi miestami v štáte Minas Gerais a pätnástimi v štáte São Paulo. Krajina je hornatá náhorná plošina s lesmi a nadmorskou výškou od 800 do 1 100 m.n.m.. Klíma regiónu podporuje pestovanie kávy s priemernými mesačnými teplotami okolo 21 ºC v lete a 17 ºC v zime, čo umožňuje pomalé a rovnomerné dozrievanie čerešní pri zachovaní ich senzorických vlastností.
Výrobcovia založili združenie Alta Mogiana Specialty Coffee (AMSC), aby ďalej organizovali a posilnili sektor. Toto združenie podporuje miestnu produkciu kávy tým, že vedie výrobcov k správnej poľnohospodárskej praxi, kontrole kvality a zlepšovaniu procesov po zbere úrody. Okrem toho sa AMSC snaží zachovať identitu špeciálnych káv v regióne, ktoré vynikajú svojou intenzívnou arómou, aciditou a výraznou chuťou.
Miestna mikroklíma je dosť špecifická. Nízka oblačnosť počas zimných rán robí tento horský okraj vlhkejším a chladnejším. Hustota zrážok je rovnomerná, približne 1 500 mm/rok.
So svojou úspešnou históriou, úrodnou pôdou a priaznivou klímou je Alta Mogiana naďalej referenciou pri pestovaní špeciálnych káv, udržiavaní tradície a zvyšovaní štandardu brazílskej výroby kávy.
Región Mantiqueira de Minas:
Mantiqueira de Minas vyniká pri výrobe špeciálnych káv vďaka svojmu jedinečnému terroir. Región ponúka ideálne podmienky na pestovanie kvalitnej fazule v nadmorských výškach od 900 do 1 500 metrov, úrodnú pôdu a priaznivú klímu. Zastrešuje 25 obcí a má približne 8 095 výrobcov, z ktorých 82 % tvoria malí pestovatelia kávy. V súčasnosti je obhospodarovaná plocha 57 000 hektárov, z čoho vyplýva ročná produkcia približne 1,4 milióna 60 kg vriec. So stáročnou tradíciou výroby kávy je Mantiqueira de Minas uznávaná ako jeden z najviac oceňovaných regiónov v Brazílii.
Väčšina fariem je veľmi malá, v Brazílii sa im hovorí „sitio“. Nachádzajú sa na horských svahoch s úchvatnými výhľadmi, kde zber prebieha ručne, čím je zabezpečený výber toho najzrelšieho a najkvalitnejšieho zrna. Toto prostredie sa odráža vo vzácnych a prekvapivých kávách, ktoré región ponúka. Mechanický zber nie je možný vzhľadom na sklon reliéfu.
Región Alto do Jequitiba:
Alto do Jequitiba sa nachádza medzi štátmi Minas Gerais a Espírito Santo. Je to skutočný poklad brazílského pestovania kávy. Táto hornatá oblasť, ktorá zahŕňa desať obcí v štáte Espírito Santo a šesť v štáte Minas Gerais, produkuje špičkovú kávu Arabika v spojitosti s krásnou krajinou.
Terroir tohto regiónu je jednou z veľkých charakteristických čŕt regiónu. Kávovníky rastú v nadmorských výškach od 800 do 1 300 m.n.m. a priemerná ročná teplota je 20 °C. Pôdy v regióne majú navyše jedinečné zloženie, ktoré je výsledkom zmesi vulkanických a sedimentárnych hornín, vďaka čomu sú vysoko úrodné a bohaté na živiny nevyhnutné pre pestovanie
kávy.
Zaujímavým faktorom, ktorý sa podieľa na kvalite kávy, je voda stekajúca z hôr, ktorá zabezpečuje kávovníkom prirodzené „zavlažovanie“; malé farmy sú často oceňované v regionálnych a národných súťažiach.
Tento región má vyššiu úroveň vlhkosti ako ostatné regióny pestovania kávy, takže producenti väčšinou používajú procesy pulped natural a honey, aby urýchlili sušenie.
Množstvo malých producentov v tomto regióne je nadšených pre nové experimenty s rôznymi druhmi spracovania káv a často vyhrávajú ceny v súťažiach špeciálnych káv.
Kávy z tejto oblasti bývajú veľmi ovocné, so žltkastým nádychom a sladkou chuťou.
Región Campo das Vertentes:
Región Campo das Vertentes, ktorý sa nachádza medzi regiónmi Sul de Minas a Mantiqueira de Minas, má približne 25 tisíc ha a je známy svojou historickou tradíciou a vysokokvalitnou kávou. Od roku 1778 žije región tradíciou fariem, pestovaním a zberom kávy. Oficiálne založený v roku 1939 je ideálnou oblasťou pre pestovanie niektorých z najlepších káv v Brazílii.
Producenti v tomto regióne sa zameriavajú na vývoj experimentálnych procesov a nových fermentačných techník, ktoré vytvárajú úžasné kvetinové profily, a nakoniec sa vyvážajú do celého sveta za vysoké ceny. Pestujú tiež exotické odrody, ako je ružový Bourbon a Gesha, aby otestovali ich potenciál v regióne.