Honey proces

Existujú štyri hlavné druhy procesov spracovania kávy po zbere úrody. Najčastejšie spôsoby spracovania kávy: Washed, Natural, Fermented a Honey (často nazývaný aj „Pulped Natural Process“, ale Honey má vyššiu koncentráciu slizu, čo je viskózna vrstva zložená z cukrov).

V tomto článku bude vysvetlený proces Honey, ktorý dostal svoj názov podľa skutočnosti, že zrná sa počas procesu lepia a že káva môže vo vašej šálke kávy doslova chutiť ako med a hnedý cukor. Nenechajte sa však pomýliť, Honey káva nemá pri spracovaní med, táto lepkavá charakteristika a sladká chuť súvisí s množstvom slizu, takže čím vyššia je koncentrácia slizu, tým sladšia je káva.

Proces Honey je uprostred, medzi Washed a Natural procesom; káva je zvyčajne ovocná, ale nie taká ako niektoré Naturálne kávy. Honey proces má často vyváženejšiu aciditu ako Washed kávy, s intenzívnou sladkosťou a komplexným pocitom v ústach.

Chuť kávy z Honey procesu sa značne líši, pretože výrobcovia manipulujú s množstvom slizu, aby zmenili tento aspekt, a následne sú káve priradené štyri farby (kvôli aspektu po sušení každej z nich).

Zistite aké:

  • Biely Honey Proces: zahŕňa odstránenie 80-100% slizu, a preto má najmenej sladkú chuť.
  • Žltý Honey Proces: zahŕňa odstránenie 50-75% slizu, táto káva je lahodná a má chuť, ktorú možno pripísať skutočnému medu: kvetinovú, sladkú a jemnú s jemným ovocným nádychom. Často ucítite vôňu vanilky alebo medu.
  • Červený Honey Proces: zahŕňa odstránenie 0-50% slizu a má plné telo a je sladká.
  • Čierny Honey Proces: zahŕňa odstránenie čo najmenšieho množstva slizu, má plné telo a je veľmi sladká a zároveň je najnáročnejšia na prácu, keďže väčšina slizu zostáva neporušená, čas sušenia sa môže v porovnaní s inými typmi až zdvojnásobiť.

Proces Honey je relatívne nový a existuje veľa variácií, veľa faktorov môže zmeniť tento proces a výsledok chuti kávy.

Zdieľať